olieprijs 

Met de wereldwijd toenemende inflatie wordt de koopkracht van fiatvaluta's steeds minder. Mede daardoor zagen we de afgelopen twee jaar de olieprijs flink oplopen. De prijs van ruwe olie bereikte gisteren zijn hoogste punt in zeven jaar met een maandelijkse verandering van 7,84% en een jaarlijkse verandering van 50,57%.

Rusland zei dat sommige van zijn militaire troepen terugkeerden naar hun bases na deelname aan manoeuvres in de buurt van Oekraïne. Hiermee probeert het land de spanningen tussen Moskou en het Westen wat te de-escaleren. Na een opbouw van naar schatting 130.000 Russische troepen was het onduidelijk hoeveel eenheden werden geëvacueerd en over welke afstand. Een eerder Interfax-rapport over deze troepenbewegingen zorgde ervoor dat de olieprijs daalde.

Volgens marktbronnen die dinsdag cijfers van het American Petroleum Institute citeren, daalden de Amerikaanse olievoorraden met 1,1 miljoen vaten voor de week die eindigde op 11 februari, wat de krappe balans tussen vraag en aanbod benadrukt. De benzinevoorraden daalden met 923.000 vaten, terwijl de distillaatvoorraden daalden met 546.000 vaten.

Belangrijkste punten (ruwe olie)

  • Bij het begin van de Covid-epidemie stortte de vraag naar energie - en de prijs ervan - in. Sindsdien is het economische vertrouwen met horten en stoten teruggekeerd, maar leveranciers zijn niet altijd in staat geweest om de groeiende vraag in één keer te evenaren. Als gevolg hiervan is de prijs van ruwe olie en de daaruit gegenereerde producten gestegen.
  • Oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne hebben de olieprijzen opnieuw opgedreven. Er zijn zorgen dat president Poetin Oekraïne zou binnenvallen, sancties zou ontketenen tegen de Russische energie-industrie en de leveringen aan Europa zou verstoren.
  • In het geval van een Russische invasie van Oekraïne zal de levering van olie aan de EU afnemen, wat zou resulteren in een olieprijs die kan oplopen tot $110.

Maandgrafiek van WTI-ruwe olie

olieprijs grafiek 

De olieprijs kwam tot stilstand onder het maandelijkse aanbod. Als de stieren het niveau van $ 93 kunnen omdraaien, kan de prijs richting $ 110 gaan. Veel marktanalisten beschouwen dit voorlopig als een top voor olie. Maar het algemene marktsentiment blijft optimistisch.

Weekgrafiek van WTI-ruwe olie

olie 

De olieprijs beweegt in een stijgende lijn op het wekelijkse tijdsbestek en is net hersteld van de weerstand van het kanaal en zou kunnen gaan voor een correctie naar $ 90 in het geval dat Russische troepen zich terugtrekken uit het grensgebied met Oekraïne. Een break boven $94 zal de markt echter naar het niveau van $108 duwen.

Dag-grafiek van WTI-ruwe olie

dag-grafiek olie 

We zagen een scherpe rally in de olieprijs na een stijgende trendlijn op het dagelijkse tijdsbestek. Vanaf dit punt kan de markt blijven stijgen. Anders zal een break onder $92 de prijs richting $85 duwen.

1 uur grafiek van WTI ruwe olie

1-uur grafiek olie 

Het marktsentiment voor olie is ook optimistisch op het tijdsbestek van 1 uur. Mogelijk zien we een rally rechtstreeks richting $ 100 of een correctie vóór de rally.

Conclusie

Bovengenoemde factoren, in combinatie met het aanhoudende wereldwijde herstel van de door het coronavirus veroorzaakte economische neergang, geven de olieprijs momenteel de wind in de rug. Mocht de situatie rond Oekraïne alsnog escaleren, dan kunnen we een snelle stijging van de olieprijs verwachten.